Dihydrotestosteron

Přidáno: 26.07.2013

Dihydrotestosteron

Dihydrogen testosterone je mužský hormone zodpovědný za rozvoj primárních mužských pohlavních znaků. Tento androgen je take spjat s rozvojem muskulatury u chlapců během puberty, zhrubění hlasu a růstem vousů a mužného ochlupení. Postupem času může, ale mnohým mužům život znepříjemnit a to způsobením ženské či mužské androgenní alopecie.

 

Ačkoli jsme DHT nazvali hormone, správně se jedná o derivate hormone a to přímo hormone testosterone. Derivace z testosterone se děje díky enzyme 5 – alfareduktáze. Tento enzyme je produkován ve vlasových foliklech. Po tom, co se testosterone dostane do kontaktu s vlasovým foliklem, zapůsobí na něj i enzyme 5 alfa reduktáza a hormone se konvertuje na dihydrogen testosterone. Ten je se průkazně velice ochotně váže na vlasové folikuly.

 

Scvrkávání vlasových kořínků

Podle Americke Asociace pro ztrátu vlasů ( American Hair Loss Association) je právě vazba DHT na vlasové folikuly ten klíčový okamžik, který škodí vlasům a způsobuje jeich výpad. DHT vytvoří kolem dokola vlasu olejovitou strukturu, která dokonale zamezí průniku vody, minerálů a živin do vlasu. Ačkoli pak pacient dodržuje striktní zdravou výživu, ev. vere vitamínové suplementy či topicky aplikuje roztoky, účinné látky nejsou schopny bariéru DHT překonat a vlasový folikul dale strádá.

 

Další průběh je již znám. Postupem času vlasové váčky slábnou, scvrkávají se a cyklus vlasového růstu se zkracuje.

 

Vlasové folikuly

Ne všechny vlasové folikuly mají, tak vnímavé receptory na testosterone. Zejména mezi muži a ženami je rozdíl v rozložení receptorů na testosterone, potažmo dihydrotestosteron. U mužů je proto typický obrazec ztráty vlasů lokalizován na korunu hlavy a okraje vlasové linie, slangově nazývané “kouty”. U žen  jsou receptory pouze na koruně hlavy a proto se u žen s alopecií koutů nedočkáme. Typické je pro ně výpad a oslabení kořínků na koruně hlavy a kolem pěšinky.

 

Léčba

Dle výzkumů mužské a ženské alopecie, které byly podniknuty na MayoClinic v Americe se jako metoda volby doporučují DHT blokátory spolu s látkami obnovujícími poškozený a zpomalený průtok krve vlasovou pokožkou, takzvanými vasodilatátory.

 

Mezi DHT blokátory se ve farmaceutickém průmyslu osvědčil lék zvaný Propecia/ Finasterid. Ten dokáže inhibovat působení enzyme 5 alfareduktázy a tím nejen zabraňovat progresi ztráty vlasů, ale i předcházet zbytnění prostaty. Právě zvětšení prostaty je další jev v těle, neodmyslitelně spjatý se vzrůstající hladinou dihydrogen testosterone u mužů s věkem.

 

Nicméně jako medicínská látka je Propecia/ Finasterid spjat nejen s nutností lékařského předpisu, ale i s řadou nežádoucích účinků , které při dlouhodobém užívání mohou nastat. Proto je vhodné před nasazením farmakologické terapie zvážit možnosti látek přírodního původu.

 

DHT blokátory na bázi přírodní

Mezi DHT blokátory dostupné v kvalitních přípravcích na přírodní bázi patří dozajista extract Saw Palmetto, Zinek a vitamin B12.

 

 

Článek pojednávající o přírodních DHT blokátorech


Zpět na seznam článků
Copyright 2013 - 2024 © Hustší vlasy